James Webb Uzay Teleskobu Enerji Patlamalarını Görüntüledi

James Webb Uzay Teleskobu Enerji Patlamalarını Görüntüledi
James Webb Uzay Teleskobu, çok genç bir yıldızdan kaynaklanan enerji patlamalarının oluşturduğu çarpıcı bir manzarayı gösteren muhteşem bir görüntü yakaladı.

James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan muhteşem yeni görüntü, çok genç bir yıldızdan gelen enerji patlamalarının yarattığı dramatik manzarayı gösteriyor. Herbig-Haro nesnesi olarak adlandırılan bu özel örnek, HH 211 olarak adlandırılmıştır ve yıldız tarafından fırlatılan, toz ve gaz bulutlarıyla çarpışarak çarpıcı şekiller oluşturan devasa gaz jetlerinin etkilerini göstermektedir. Görüntü, Webb'in çalıştığı kızılötesi dalga boyunda çekildi; bu, görünür ışık dalga boyunda opak olan toz tarafından görüşün engellenmesi olmadan yeni yıldızlar gibi sıcak nesneleri gözlemlemek için idealdir. Gözlemler Webb'in NIRCam cihazı kullanılarak yapıldı.

james-webb-uzay-teleskobu-enerji-patlamalarini-goruntuledi-1.jpg

James Webb Uzay Teleskobu'ndan yeni görüntüler geldi

Bu, Webb'in bir Herbig-Haro nesnesini ikinci kez görüntülemesi; zira HH 46/47 adı verilen bu türden bir çift nesne bu yılın temmuz ayında görüntülendi. Bu görüntü de NIRCam ile çekildi, ancak yeni görüntüyle karşılaştırıldığında daha fazla arka plan yıldızı gösteriyor; son görüntü ise merkezdeki yıldızın etrafında daha fazla ayrıntı gösteriyor. HH 211'in merkezindeki yıldız, sonunda büyüyerek güneşimize benzer bir yıldız haline gelecektir, ancak 4 milyar yıldan daha eski olan güneşimizle karşılaştırıldığında şu anda sadece birkaç onbinlerce yaşındadır. Aynı zamanda çok daha küçük bir kütleye sahiptir; güneşin kütlesinin yalnızca yüzde 8'i kadardır. Yıldızın çok genç yaşı, bu kadar güçlü jetler yaymasının nedenidir; yıldız, etrafındaki alandan malzeme toplayıp, daha sonra bu malzemenin küçük bir kısmını kutuplarından fırlatır.